АЗПБ Ви призовава: Изберете българското! Купувайте български яйца с доказан произход и качество!

Публикувано на 28.03.2023

Избирам български яйца за Великденската трапеза! А ти?

Да посрещнем най-светлият християнски празник Великден с яйца от български производители.

Асоциация на земеделските производители в България и Асоциация на промишленото птицевъдство Ви призовават: Изберете българското! Купувайте български яйца с доказан произход и качество.

Какво печелим избирайки български яйца?

⁉️ Продуктите са по-пресни, а храната по-вкусна!

⁉️ Подпомагаме родните производители!

⁉️ Купуваме продукт с гарантирано качество и произход!

⁉️ Стимулира се българската икономика!

⁉️ Кокошките носачки се отглеждат по хуманен  начин, спазват се най-високи стандарти.

Най-голямата пречка пред българските производители са евтините вносни яйца с неясно качество, които се предлагат у нас. Те  подбиват родния пазар с нереално ниски цени и с по-ниско качество от българските. Ето защо, от Асоциация на земеделските производители в България и Асоциация на промишленото птицевъдство апелираме потребителите да следят печатите, които се слагат на яйцата.

Но знаем ли как да разчетем маркировката на предлаганите на пазара яйца?

Всяка яйцепроизводителна компания получава персонален идентификационен номер, регистриран в съответния Национален ветеринарен орган, отговорен за контрола на безопасността на храните, в съответствие с Директива на Европейската комисия. Тази система позволява да се проследи произхода на всяко яйце обратно до съответната птицеферма.

Как да разберем с какъв произход са яйцата, които купуваме? 

1BG12345  – Обозначение на български яйца

3-UA-220865 –  Обозначение на украински яйца

3PL30221321  – Обозначение на полски яйца

РАЗЧИТАНЕ НА КОДА, ОЗНАЧЕН ВЪРХУ ЯЙЦАТА

Всяко произведено яйце, има свой код – нещо като негова «лична карта»; тя дава информация за яйцето, за системата на отглеждане на кокошката -носачка и датата на изтичане на срока на годност на яйцето.

Отпечатаният върху яйцето код е съставен от:

 • 0, 1, 2, 3: цифра показва използвания метод на отглеждане на кокошките-носачки.
 • BG: код на държавата на произход (България).
 • 123451: това е индивидуален идентификационен номер, който е уникален за всяка ферма, регистриранa и идентифицирана в Националния ветеринарен орган. 12 е номерът на областта, последното число (345 в случая) показва номера на производителя.

Ето и значението на целия код 1 BG 12345 накратко:

 • 0 – биологично
 • 1 – свободно
 • 2 – подово
 • 3 – клетъчно
 • BG – страна на произход
 • 12 – област
 • 345 – регистрационен номер на производителя

МЕТОДИ НА ОТГЛЕЖДАНЕ НАКОКОШКИТЕ-НОСАЧКИ

Методите на отглеждане на кокошките-носачки са важен факто за вкуса на яйцата:

0 ЯЙЦА ОТ БИОЛОГИЧНО ОТГЛЕЖДАНИ КОКОШКИ

Яйцата от биологично отглеждани кокошки-носачки са получени при свободно отглеждане на от- крито, където поне 95% от храната на кокошките е биологично отгледана. Условията на помещенията за биологично отглеждане на кокошки-носачки са установени в Регламента на Европейската Комисия

В съответствие с регламента на съюза за биологично производство, не се разрешава превантивно използване на антибиотици и хормони.

1 ЯЙЦА ОТ КОКОШКИ, СВОБОДНО ОТГЛЕЖДАНИ НА ОТКРИТО

Снасящите тези яйца кокошки живеят в помещения с възможност да излизат свободно навън за поне 8 часа през деня. При тази система на отглеждане кокошките-носачки имат достъп до открито пространство и възможност да се движат свободно из него. Максимално допустимата гъстота е 9 птици/m2. Тази система дава на кокошките-носачки следните предимства:

 • Достъп до външно открито пространство и възможност да се движат из него.
 • Възможност да извършват естествените си действия, включително гнездене, риене за храна, кацане върху прът, както и въргаляне в прах (прашна баня).
 • По-големият размер на ятото позволява повече социално взаимодействие между птиците.

2 ЯЙЦА ОТ КОКОШКИ НА ПОДОВО ОТГЛЕЖДАНЕ

Системата с подово отглеждане дава на кокошките пълна свобода да се движат из помещението, като се гарантира тяхната чистота и здраве. Кокошките при тази система имат следните предимства:

 • Макар и да нямат достъп до външно открито пространство, те могат свободно да се движат из помещението.
 • Отглеждането им на по-големи групи позволява повече социално взаимодействие между птиците, както и защита от неблагоприятни външни въздействия, като например лошо време, както и от хищници.

3 ЯЙЦА ОТ КОКОШКИ, ОТГЛЕЖДАНИ В УГОЛЕМЕНИ КЛЕТКИ

В целия Европейски съюз конвенционалните „батерийни“ клетки бяха заменени от по- големи по размер, уголемени клетки. Тези нови „колонийни“ клетки осигуряват на всяка птица по 750 cm² площ заедно с гнездо, в което да снася своите яйца, пръчка за кацане за сън, както и зона за изтриване на ноктите при естественото риене, което кокошката нормално извършва.

 • Защита от неблагоприятни външни въздействия, като например лошо време, хищници, като змии и лисици, както и от сбиване между самите птици.

Нека и този Великден изберем българските продукти – яйца, козунаци, зеленчуци и агнешко от родни производители!

Първите три цифри на баркода на всяка стока показват страната на произход. Българският префикс е 380. По този начин с бърза проверка на баркода, всички могат да разпознаят произхода на продукта и да се уверят, че той е произведен в България. За целта е необходимо потребителите да обърнат стоката, която е в ръцете им и да разберат къде е произведена.

Свързани публикации

Венцислав Върбанов, АЗПБ: Живеем в сложни и трудни времена и това изисква адекватни решения

Венцислав Върбанов, АЗПБ: Живеем в сложни и трудни времена и това изисква адекватни решения

Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ)  участва в ключова среща на земеделския бранш с европейския комисар по въпросите на земеделието и развитието на селските райони Януш Войчеховски, който бе на работно посещение в България. Представители на...

Асоциацията на земеделските производители в България на среща с европейския комисар по земеделие Януш Войчеховски

Асоциацията на земеделските производители в България на среща с европейския комисар по земеделие Януш Войчеховски

Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ) ще участва в ключова среща с европейския комисар по въпросите на земеделието и развитието на селските райони Януш Войчеховски, който е на работно посещение в България. Срещата ще се проведе с цел обсъждане на...