Венцислав Върбанов, АЗПБ: Спирането на вноса на храни от Украйна е добро решение, но закъсняло

Публикувано на 20.04.2023

“Решението за преустановяване вноса на земеделска продукция от Украйна не е лошо, то ще поуспокои страстите, но е малко закъсняло, като след дъжд качулка. Щетите, които вече се случиха не могат да бъдат поправени. Това решение може да доведе до леко раздвижване само на пазара на слънчоглед и всъщност да защити донякъде нашата преработвателна индустрия – месопреработватели, млекопреработватели, защото и такава продукция в момента залива страната“. Това заяви в интервю по БНР Венцислав Върбанов, председател на УС на Асоциацията на земеделските производители в България.

„Една голяма част от зърнопроизводителите задържаха своята продукция, бяха леко подведени от банките, които им казваха, че раздават кредити срещу залог от зърно, за да не го продават и да чакат още по-добри цени. Това им изигра лоша шега. Сами разбирате, че банките няма как да останат без обезпечение, но поне засега са толерантни. След като зърното се обезцени и не стигна до обезпечение, фермерите бяха длъжни да добавят обезпечение под формата на машини, ипотеки на земи и други трайни имущества“, заяви Върбанов.

„В същото време, в момента освен, че цените са много ниски, то почти няма пазар, няма търговия“, коментира той.

„Миналата седмица на Консултативен съвет по зърното бяха представени данни, че в момента в страната има 3 млн. т. хлебна пшеница от миналогодишната реколта. Само след 4 месеца ще имаме нова реколта. Ако това количество, което имаме в момента, или поне част от него не напусне страната, на есен ще имаме излишък от 10 млн. т., което вече е много голям проблем. Много се надявам да не се случи този лош сценарии и да има раздвижване на пазара“, заяви Върбанов.

Компенсациите от ЕК не покриват загубите на фермерите

„На нас от кризисния резерв ни бяха определени 16,5 млн. евро, което е страшно несериозно, на фона на щетите за милиарди. Тези нови 100 млн., които днес стана ясно, че ЕК ще отпусне   ще трябва да се разпределят между 6 държави и средствата отново ще бъдат недостатъчни“, заключи той.

 

Свързани публикации

Венцислав Върбанов, АЗПБ: Живеем в сложни и трудни времена и това изисква адекватни решения

Венцислав Върбанов, АЗПБ: Живеем в сложни и трудни времена и това изисква адекватни решения

Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ)  участва в ключова среща на земеделския бранш с европейския комисар по въпросите на земеделието и развитието на селските райони Януш Войчеховски, който бе на работно посещение в България. Представители на...

Асоциацията на земеделските производители в България на среща с европейския комисар по земеделие Януш Войчеховски

Асоциацията на земеделските производители в България на среща с европейския комисар по земеделие Януш Войчеховски

Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ) ще участва в ключова среща с европейския комисар по въпросите на земеделието и развитието на селските райони Януш Войчеховски, който е на работно посещение в България. Срещата ще се проведе с цел обсъждане на...