Венцислав Върбанов: Важно е да се потърсят нови пазари за българската продукция

Публикувано на June 23, 2023

„Много е важно да се потърсят нови пазари за българската продукция. Русия е основният играч на пазара. В момента там оперират само големи руски фирми,  мултинационалните са извадени от пазара. Себестойността на руското зърно е по-ниска, отколкото нашето и поради това е много трудно да се конкурираме на едни и същи пазари. През последната година се ориентираме към Северна Африка.
По време на Консултативния съвет по зърното министър Вътев също сподели, че се водят разговори с външно министерство и търговските представители, търсят се варианти, за да може да рекламираме стоката си и да стъпим на тези пазари, защото там където бяхме досега, на тези традиционни пазари, трудно бихме устояли на конкуренцията“, заяви в интервю за Агрозона Венцислав Върбанов, председател на УС на АЗПБ.

„Обикновено провеждаме редовното заседание на Консултативния съвет по зърното след прибиране на реколтата, но сега по изключение го направихме в старата на кампанията. Причината за това е, че сме изправени пред необичайна ситуация и предизвикателства“, поясни още Върбанов.

„В складовете има около 1 млн. и 300 хиляди тона зърно от миналогодишната реколта. Определено това създава известно напрежение. Хубавото е, че през последните  дни се вижда леко раздвижване на пазара и покачване на цените“, заяви той.

„Капацитетът на складовете е запълнен на около 30%, като не се очаква да има трудности при предстоящата жътва“, поясни още Върбанов.

По време на Консултативния съвет е разгледана и готовността за прибиране на реколтата на старта на кампанията

„Колегите от Министерството на земеделието и храните докладваха състоянието на посевите в страната. Общо засетите площи с пшеница са повече от 1,194 млн. ха. Те са в добро състояние, има локални проблеми в отделния райони на страната, които са свързани с климатичните условия и големите дъждове, които паднаха. На някои места има и заболявания по пшеницата, което най-вероятно ще влоши качеството й, но като цяло реколтата ще бъде добра, възможно е количествата да бъдат повече от миналогодишните. Оттам насетне вече всичко ще зависи от пазара“, коментира Върбанов.

Пазарна информация, борси и цени

„Получихме информация от Софийска стокова борса, от Асоциация на търговците на зърно и Асоциацията на търговците на зърно и фуражи за състоянието на пазарите и за влиянието, което оказа войната в Украйна върху пазарите и изобщо върху всичко това, което се случи през последната година. Като се започне от много бързото скачане на цените и се стигне до моментното състояние, в което цените са почти двойно спаднали, особено при слънчогледа“, допълни още Върбанов.

Свързани публикации

АЗПБ отбелязва 19 години от учредяването си

АЗПБ отбелязва 19 години от учредяването си

Днес, 15 септември 2023 г. отбелязваме 19 години от учредяването на Асоциация на земеделските производители в България! 19 години усърдна работа, висок дух, нестихващо вдъхновение и екип от професионалисти, обединени от общата цел за укрепване и развитие на сектора....

АЗПБ ще подкрепи протестните действия в защита на агросектора

АЗПБ ще подкрепи протестните действия в защита на агросектора

Асоциацията на земеделските производители в България ще призове всички свои членове да се присъединят към протестните действия на своите колеги в цялата страната. „На извънредно заседание на Управителния съвет на АЗПБ се взе решение да бъдат подкрепени протестните...

Броени седмици до най-важното зърнено събитие за 2023 – Зърнена Академия на 26 октомври във Варна

Броени седмици до най-важното зърнено събитие за 2023 – Зърнена Академия на 26 октомври във Варна

За поредна година АЗПБ е партньор в „Зърнена академия“, най-важното събитие на годината в сектора на производството, преработката и търговията със зърнени и маслодайни култури, утвърдило се като водещо на Балканите. Сред партньорите на форума са Българската асоциация...