Венцислав Върбанов: Важно е да се потърсят нови пазари за българската продукция

Публикувано на 23.06.2023

„Много е важно да се потърсят нови пазари за българската продукция. Русия е основният играч на пазара. В момента там оперират само големи руски фирми,  мултинационалните са извадени от пазара. Себестойността на руското зърно е по-ниска, отколкото нашето и поради това е много трудно да се конкурираме на едни и същи пазари. През последната година се ориентираме към Северна Африка.
По време на Консултативния съвет по зърното министър Вътев също сподели, че се водят разговори с външно министерство и търговските представители, търсят се варианти, за да може да рекламираме стоката си и да стъпим на тези пазари, защото там където бяхме досега, на тези традиционни пазари, трудно бихме устояли на конкуренцията“, заяви в интервю за Агрозона Венцислав Върбанов, председател на УС на АЗПБ.

„Обикновено провеждаме редовното заседание на Консултативния съвет по зърното след прибиране на реколтата, но сега по изключение го направихме в старата на кампанията. Причината за това е, че сме изправени пред необичайна ситуация и предизвикателства“, поясни още Върбанов.

„В складовете има около 1 млн. и 300 хиляди тона зърно от миналогодишната реколта. Определено това създава известно напрежение. Хубавото е, че през последните  дни се вижда леко раздвижване на пазара и покачване на цените“, заяви той.

„Капацитетът на складовете е запълнен на около 30%, като не се очаква да има трудности при предстоящата жътва“, поясни още Върбанов.

По време на Консултативния съвет е разгледана и готовността за прибиране на реколтата на старта на кампанията

„Колегите от Министерството на земеделието и храните докладваха състоянието на посевите в страната. Общо засетите площи с пшеница са повече от 1,194 млн. ха. Те са в добро състояние, има локални проблеми в отделния райони на страната, които са свързани с климатичните условия и големите дъждове, които паднаха. На някои места има и заболявания по пшеницата, което най-вероятно ще влоши качеството й, но като цяло реколтата ще бъде добра, възможно е количествата да бъдат повече от миналогодишните. Оттам насетне вече всичко ще зависи от пазара“, коментира Върбанов.

Пазарна информация, борси и цени

„Получихме информация от Софийска стокова борса, от Асоциация на търговците на зърно и Асоциацията на търговците на зърно и фуражи за състоянието на пазарите и за влиянието, което оказа войната в Украйна върху пазарите и изобщо върху всичко това, което се случи през последната година. Като се започне от много бързото скачане на цените и се стигне до моментното състояние, в което цените са почти двойно спаднали, особено при слънчогледа“, допълни още Върбанов.

Свързани публикации

Венцислав Върбанов: Няма министър досега, при който за 8 месеца да е имало 6 протеста

Венцислав Върбанов: Няма министър досега, при който за 8 месеца да е имало 6 протеста

Когато един министър влезе в министерството, отнема много време той първо да разбере какво се случва в това министерство, коментира Илия Проданов, председател на НАЗ „Не е имало случаи за последните 30 години в рамките на половин година да има толкова протести срещу...

21 февруари : Форум „Фермата: Агроиновации и тенденции“: Иновации и устойчиви практики в агробизнеса

21 февруари : Форум „Фермата: Агроиновации и тенденции“: Иновации и устойчиви практики в агробизнеса

АЗПБ е партньор на форума Земеделски форум „Фермата: Агроиновации и тенденции“ ще се проведе на 21 февруари 2024 г. в Международен панаир Пловдив. Събитието е организирано от сп. Enterprise и е част от съпътстващата програма на международно изложение АГРА 2024....

Десета национална среща на земеделските производители: 20 и 21 март 2024

Десета национална среща на земеделските производители: 20 и 21 март 2024

Десетото, юбилейно издание на Националната среща на земеделските производители ще се проведе на 20 и 21 март 2024 г. Това реши на свое заседание УС на АЗПБ. Десетата, юбилейна национална среща, посветена на 20-годишнина от основаването на АСОЦИАЦИЯ НА ЗЕМЕДЕЛСКИТЕ...