Венцислав Върбанов: Няма проблем да се прави корекция в Стратегическия план, ако това води до нови възможности

Публикувано на 09.03.2023

Интервю на АГРОЗОНА  с Венцислав Върбанов, председател на УС на АЗПБ

Господин Върбанов, изпратихме една поредна трудна година за българското земеделие, каква е вашата равносметка за отминалата 2022 г.?

Годината беше много сложна, бих казал доста тежка за нашия сектор. Добрата реколта и високите резултати, които постигнаха земеделските производители и радостта им от тях беше много кратка. Вследствие на различни обективни обстоятелства се стигна до срив в цените на зърното. Първоначално цените много се покачиха след като започна войната в Украйна и това нанесе много тежък удар върху животновъдите. В един момент те изпаднаха в голяма безтегловност, особено хората, които не разполагат със земя, а това са една голяма част от малките стопанства. Въпреки че имаше тенденция на покачване и на тяхната продукция, но това поскъпване вървеше с много по-бавни темпове, отколкото при зърнените култури. Това доведе до стресова ситуация и голяма част от тях не издържаха. Все още нямаме точна информация колко животни са унищожени, но знаем за унищожаването на една голяма част, особено в по-малките животновъдни ферми на дребни и едри преживни животни, на птици и на свине.

В същото време освен военните действия, пазарната конюнктура на международните пазари също повлия и в края на есента се стигна до срив в цените на зърното. Преди това колегите зърнопроизводители задържаха в складовете си зърното в очакване на по-голямо покачване, но това не се случи. В тази ситуация голяма част от тези стопанства, за да не продават на загуба, бяха принудени да вземат кредити от банките, за да си платят рентите и текущите задължения. И в момента ситуацията е много сложна и тежка. Изпратихме 2022-ра с много големи притеснения и с очакване на нещо по-добро през новата година, което за момента не се очертава.

Как се отрази на стопаните държавната политика в земеделието от началото на войната до сега?

Цялата тази стресова ситуация се отрази изключително негативно на земеделието. Като се започне с идеята за изкупуване на зърното от държавата, която ние тогава коректно казахме на управляващите, че е безпочвена и няма да доведе до добри резултати. Това намерение в крайна сметка не беше осъществено, но донесе стрес на пазара, доведе до забавяне и объркване. Не се възползвахме от възможността, която ни даде ситуацията, а именно да поощрим износа, да насърчим нашите производители да се произведат повече зърно, защото към него момент имаше добри пазари и голям интерес към нашата суровина. Ние бяхме една от малкото страни, в която се намираше зърно в резерв, стока, която трябваше да бъде изнесена.

След това дойде новата реколта, която беше доста добра, от нея 5 млн. тона трябва да напуснат страната. За съжаление по това време се договориха въпросните коридори на солидарността, които веднага доведоха до един масиран износ на зърно от Украйна, което натисна цените. По това време в България влизаше по суша много слънчоглед, както пшеница и царевица, което също доведе до негативни последствия за нашите производители. Сега имаме надежда, че това зърно от Украйна, което потисна търговията в голяма степен е продадено и запасите на Киев са намалели, което ще доведе до нормализация на пазара в следващите няколко месеца. Очакваме и в европейските страни, където досега не е имало украинска пшеница и царевица да има търсене на зърно за нуждите на животновъдството.

Имаме надежда, че нещата ще се променят, но в момента ситуацията е сложна.

Очаквате ли да продължат фалитите в сектор Животновъдство, където производителите са доста отчаяни?

За съжаление това са фактите, поне аз не виждам какво трябва да се направи, така че хората, които са взели решение да приключат с животните си да променят решението си.

Какви са вашите очаквания за развитие на сектора през 2023 година? Кои браншове имат най-голям шанс да се развият и в следващия програмен период?

За следващия програмен период, начинът по който ще се подпомага, всички новости, които ще бъдат въведени, ние много ясно ще бъдат презентирани на Националната среща на земеделските производители, която ще се проведе на 15 и 16 февруари. Имахме вече среща с министър Явор Гечев, който прие нашата покана за участие в срещата. Имаме утвърдена програма, като очакваме от министерството да бъдат изпратени много ясни послания, които да обнадеждят и насърчат земеделските производители. В Асоциацията ние също работим в тази посока, защото Стратегическият план дава и много нови възможности, които трябва да повдигнат духа на земеделските производители. Не всичко е загубено, просто трябва внимателно да проучат тези възможности и да се възползват от тях.

 

Макар, че сте оптимист в известна степен за новата година, какви трудности очаквате да срещнат родните земеделски производители?

Трудностите и инерцията от предходната година си продължават. Цените на зърното са ниски, зърнопроизводителите не искат да продават на тези цени и тези, които имат възможност ще изчакат. Годината тръгва не както ни се искаше, много е трудно, но тя е пред нас. В момента сме обнадеждени, че в различни райони на страната вали и това донякъде ни дава надежда, че поне есенниците, които сме засели ще продължат да се развиват качествено. Посевите към момента са добри и се надяваме да има някакви влагозапаси и за пролетната кампания.

Вече се готви обаче първият ремонт на Стратегическия план.

Да, и в това няма нищо лошо. Това се налага, защото планът беше направен прибързано в една несигурна и нестабилна политическа обстановка в страната. Сега вече се виждат някои пропуски. Аз обаче не виждам проблем в това, че ще се прави корекция в Плана, важното е това да се случва в полза на производителите и да доведе до нови възможности.

Господин Върбанов, защо единството в родното земеделие става все по-важно и в същото време все по-невъзможно. Ще успеят ли да се обединят българските земеделски организации, така че да бъдат равностоен партньор на държавата?

Надявам се, че ще успеем, въпреки че това е един много труден процес.  През годините сме правили много опити да търсим обединение. Постигали сме го в някои случаи, но винаги егоизмът и желанието за изява на някои колеги са пречили на това обединение. Смятам, че с времето когато сме единни сме постигали някакви резултати. Когато сме орел, рак и щука – няма резултати.

Има сигнали, че и Русия започва да продава старото си зърно на международните пазари и това е предпоставка за още трудности за нашите стопани. 

Да, следим пазарите, тези сигнали са доста смущаващи, защото това ще подпомогне да няма промяна в настоящата ситуация.

Какви сигнали да очакват стопаните от Националната среща на земеделските стопани тази година?

Националната среща на земеделските производители е форумът, на който се срещат потребителите на земеделската политика и хората, които я правят. Така, че ние сме вложили максимални усилия и така сме разработили програмата, за да може тази среща да е полезна и за земеделските производители, и за администрацията, и за политическото ръководство на Министерство на земеделието и на Държавен фонд Земеделие. На срещата ще има представители на и на МЗм и на ДФЗ, ще се включи министърът с неговия екип и много експерти.

Всички новости, които касаят новия програмен период, както и всички интервенции, по които ще има приеми през годината ще бъдат разяснени. И по Стратегическия план ще има разяснения, как ще се кандидатства, какви ще бъдат приоритетите и всичко, което ни касае.

На срещата с министър Гечев беше обсъдена и възможността на Националната среща ще бъде поставена темата за въглеродните емисии. В новия програмен период ще се търсят нови възможности за подкрепа на земеделските производители. Смятаме, че тази тема е много важна, имаме идея как да бъдат подкрепени ЗП с разработването на специална програма. Министърът подкрепи тази тема, поканили сме експерти от Франция където се работи много активно по тази тема, очакваме експерти от Европейската комисия, както и евродепутати.

 

Свързани публикации

Венцислав Върбанов, АЗПБ: Живеем в сложни и трудни времена и това изисква адекватни решения

Венцислав Върбанов, АЗПБ: Живеем в сложни и трудни времена и това изисква адекватни решения

Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ)  участва в ключова среща на земеделския бранш с европейския комисар по въпросите на земеделието и развитието на селските райони Януш Войчеховски, който бе на работно посещение в България. Представители на...

Асоциацията на земеделските производители в България на среща с европейския комисар по земеделие Януш Войчеховски

Асоциацията на земеделските производители в България на среща с европейския комисар по земеделие Януш Войчеховски

Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ) ще участва в ключова среща с европейския комисар по въпросите на земеделието и развитието на селските райони Януш Войчеховски, който е на работно посещение в България. Срещата ще се проведе с цел обсъждане на...