Венцислав Върбанов, председател на АЗПБ: Необходима е стратегия за поливното земеделие в България

Публикувано на October 9, 2020

Г-н Върбанов, какви са предложенията на Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ) относно промените в Закона за водите?

За поредна година целият сектор се оказа неподготвен да посрещне предизвикателствата на природата – засушаването, и по този повод имахме няколко срещи с министър Танева, на които поставихме въпроса за облекчаване процедурите, свързани с изграждането на собствени кладенци и собствени сондажи за напояване в районите, където има такава възможност. След това имахме среща с премиера Борисов, на която той се разпореди да се намери решение за облекчаване на процедурата. Проблемът е в тромавата процедура и в невъзможността един фермер, ако реши да си направи собствен сондаж, да стане бързо в рамките на нормални срокове, за да може наистина да реши част от проблемите си.

Десислава Танева, МЗХГ, Agrozona.bgОт името на АЗПБ намерихме експерти, които направиха доклад-анализ на състоянието на нормативната уредба в момента и се подготвиха предложения за преодоляване на всички пречки, за да може да се облекчи цялата процедура и хората в районите, в които има възможност да се извади вода със собствени сондажи или кладенци, да могат да се възползват от това. Докладът е връчен на министър Десислава Танева и предполагам, че в следствие на това проучване тя е обявила на Консултативния съвет по плодове и зеленчуци, че имат намерение да облекчат процедурата. Аз съм изключително доволен от това, че министърът на земеделието реагира така бързо и адекватно. Няма значение чия е била идеята, по-важен е крайният резултат, а именно да се постигне облекчаване и така, където има такива възможности, земеделците да се възползват.

Как земеделските производители ще могат облекчат работата си на практика с подобни промени в законодателството?

Това ще помогне и на много животновъди, и на другите фермери, защото най-малкото с такава процедура могат да си узаконят кладенците и сондажите, които са наследени във времето и в момента са незаконни.

АЗПБ през годините винаги е била последователна, защитавайки тезата за възстановяване на поливното земеделие в България. Многократно на наши форуми, на всички издания на Националната среща на земеделските производители, сме поставяли въпроса за по-лек режим за създаване на сдружения за напояване, облекчаване на режима за узаконяване и даване разрешение на ползване на собствени водоизточници, в това число и кладенци, и сондажи, както и предложения за създаване на специална мярка за напояване и отпускане на целеви средства за възстановяване на напоителната инфраструктура и даване на възможност на фермерите да участват със свои проекти във възстановяването на напоителната инфраструктура. За най-голямо съжаление, до настоящия момент всичко, което е правено в това направление, е било недостатъчно.

Как прогнозирате, как ще се справят земеделските производители с предизвикателствата на климата в бъдеще?агроклимат, Антропогенен фактор, Agrozona.bg

Няма как да се справят с промените на климата на този етап, защото няма някой да се справил сам срещу природата. Необходими са  целенасочени усилия, трябва цялостна стратегия. България беше на едно от първите места в света по поливно земеделие и инфраструктура за напояване. За съжаление, в момента дори там, където има пълни язовири и запазена отчасти инфраструктура, и там не се напоява заради административни недомислици и куп проблеми, които са решими. При воля от страна на управляващите, всички тези проблеми са решими.

Каква е оценката ви за изминалото сухо лято? Какви стопански резултати се очакват?

Една доста тежка стопанска година с лоши производствени резултати, което ще доведе и до лоши такива финансови. Факт е, че в някои райони на страната добивите са под всякаква критика. Например, в Добруджа, където е житницата на страната, добивите са по 200-300 кг от дка, което е отчайващо, пък там е направо трагедия. Със средствата, които ще се изкарат от продажбата на продукцията, не може да се плати само рентата. Да не говорим за производствени разходи, за заплати на служители и работници.

Източник: Агрозона

Свързани публикации

Шесто издание на международната конференция „Зърнена Академия“ ще се проведе на 27 Октомври 2022 г.

Шесто издание на международната конференция „Зърнена Академия“ ще се проведе на 27 Октомври 2022 г.

За поредна година АЗПБ е партньор в „Зърнена академия“, най-важното събитие на годината в сектора на производството, преработката и търговията със зърнени и маслодайни култури, утвърдило се като водещо на Балканите. Сред партньорите на форума са Българската асоциация...

АЗПБ празнува своя 18-и рожден ден

АЗПБ празнува своя 18-и рожден ден

Днес, 15 септември 2022 г., празнуваме 18 години от учредяването на АЗПБ. 18 години Дръзновени, Новатори и Успешни! 18 години отдадени на каузата за защита интересите на българските земеделски производители и тяхното устойчиво бъдеще. Постигнатите през годините...

АЗПБ и БАБХ  обсъдиха спешните мерки за контрол срещу разпространение на Инфлуенцата по птиците в България

АЗПБ и БАБХ обсъдиха спешните мерки за контрол срещу разпространение на Инфлуенцата по птиците в България

Ръководството на Асоциацията на земеделските производители (АЗПБ) и Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ)   обсъдиха редица текущи въпроси провокирани от разпространението на Инфлуенцата по птиците в България и необходимостта от допълнителни спешни...