Венцислав Върбанов: Таваните на плащанията да се налагат след приспадане на заплатите и осигуровките

Публикувано на 10.02.2022

Интервю на Агрозона с г-н Венцислав Върбанов, Председател на УС на АЗПБ

Най-голямото предизвикателство на новата ОСП е, че искаме да направим много неща с малко пари

Г-н Върбанов, вече се срещнахте със земеделския министър. Какви са основните теми, които обсъдихте с него?

Представихме накратко дейността на Асоциацията и основните теми, по които работим. Поставихме някои от въпросите, които според нас трябва да бъдат решавани в скоро време.

Една от основите теми са поземлените отношения. Има много проблеми, които са натрупани с времето. Един от тях е оправянето на правния статут и собствеността на стопанските дворове. Също така много важен е въпросът с дългосрочните споразумения, тъй като от няколко години говорим, че трябва да се даде по-голяма стабилност на земеделските производители. А и в новия период се очакват промени в структурите за напояване, както и средства за инвестиции в напояването. Затова от голямо значение е да има по-голяма устойчивост и предложихме на министъра да се търси вариант за законодателни промени, така че въпросните едногодишни споразумения да бъдат направени за по-голям срок –  три или пет години. А защо не е и за целия програмен период? По тоя начин ще се създаде в голяма степен предсказуемост за хората, които искат да правят такива инвестиции. Всъщност бъдещето е именно в тези инициативи.  Разговаряхме и по въпросите, свързани със стратегическия план, таваните на плащанията. Нашата асоциация приема, че тавани на плащания трябва да се въведат, като ние много държим заплатите на земеделски производители и на служителите в земеделския бизнес да бъдат приспадани заедно с осигуровките. На това наше искане ще настояваме до края и се надявам, че ще успеем да получим подкрепа.

Хубавото е, че има голямо разбиране от страна на министъра по проблемите, които коментирахме, и аз очаквам, че секторът ще получи подкрепа в негово лице и тези програми ще бъдат променени, така че да станат работещи. Защото досега сме гледали едни варианти, които според нас, няма да изпълнят целите, които са поставени. Също така направихме предложение за удължаване на срока за приема по 4.2, който в момента върви. Ако може да бъде удължен с един месец и най-вероятно това ще стане.

По време на срещата поставихте ли въпроса за подотраслите Свиневъдство и Птицевъдство, които са в изключително тежко положение?

Да, разговаряхме и по тази тема. Министърът ни увери, че почти двойно е увеличена държавната помощ и това е договорено с Министерство на финансите. Всъщност те са успели да се преборят с финансовото ведомство и държавната помощ ще се удвои, като има предвидени пари за колегите от свиневъдния и птицевъдния сектор, които в момента едва оцеляват.

Коментира ли се в Асоциацията къде да отидат парите от таваните, които ще останат?

Най-вероятно парите, които ще се акумулират от въвеждането на таван на плащанията, ще отидат във втори стълб. И ще бъдат ползвани за инвестиционни проекти. Акцентира се върху помощта за малките и средни земеделски производители, което ние също подкрепяме, въпреки че имаме някои съмнения относно ефективността на начина, по който се подхожда в случая. Но в крайна сметка също смятаме, че малките и средните в земеделието могат да получат по-сериозна подкрепа.

От гледна точка на Асоциацията кои са най-големите предизвикателства на новата ОСП?

Най-голямото предизвикателство е, че искаме да направим много неща с много малко пари. За съжаление, няма как да стане това и трябва да бъдем реалисти, но това е заварено положение. И ние трябва да се справим с него, така че ще има още срещи и разговори, за да се потърси един по-балансиран вариант, който да изпълни целите, които се поставят.

 

Свързани публикации

Венцислав Върбанов, АЗПБ: Живеем в сложни и трудни времена и това изисква адекватни решения

Венцислав Върбанов, АЗПБ: Живеем в сложни и трудни времена и това изисква адекватни решения

Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ)  участва в ключова среща на земеделския бранш с европейския комисар по въпросите на земеделието и развитието на селските райони Януш Войчеховски, който бе на работно посещение в България. Представители на...

Асоциацията на земеделските производители в България на среща с европейския комисар по земеделие Януш Войчеховски

Асоциацията на земеделските производители в България на среща с европейския комисар по земеделие Януш Войчеховски

Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ) ще участва в ключова среща с европейския комисар по въпросите на земеделието и развитието на селските райони Януш Войчеховски, който е на работно посещение в България. Срещата ще се проведе с цел обсъждане на...