„ДА! НА БЪЛГАРСКАТА ХРАНА“

Публикувано на 24.03.2023

Най-голямата национална кампания в подкрепа на българските производители, преработватели и търговци „ДА! НА БЪЛГАРСКАТА ХРАНА“, се провежда вече 17 години от медия „Стандарт“.

Традиционния Великденски форум, ще се проведе на 29 март 2023 г.

Целта на форума е да очертае неотложните мерки, предизвикателствата пред земеделския бранш и хранително-вкусовата индустрия, отговорни не само за увеличаване на БВП на България, но и за предотвратяване на продоволствената криза, за която предупреждават от месеци световни експерти.

Това е първият форум от тазгодишното издание на кампанията, чиято тема е свързана с предизвикателствата пред АГРО-бизнеса, вследствие на нарастващата инфлация и необходимост от спешни мерки за осигуряване на продоволствената сигурност в страната.

Теми на форума:

  • Мерки, които правителството предприема в подкрепа на производителите и гражданите, като основен акцент в управленската програма на правителството – осигуряване на продоволствената сигурност

Мерки срещу инфлацията

Въвеждане на пределни надценки на основната част на храните от малката потребителска кошница; Засилване на контрола на качеството; Електронни етикети

Мерки в покрепа на българските производители, преработватели и потребители

Мярка – Инвестиции

Проблеми на българските земеделци и животновъди – скъпи торове, ниски изкупни цени, подбиване на цените от украинското зърно, нисък процент на собствено производство, проблеми с оранжерийното производство.

  • Диалог между бизнес – производители и преработватели, търговци, власт и потребители, чрез който се търси решение на проблемите.

В рамките на форума, предложения и конкретни стъпки за преодоляване на кризите и предизвикателствата в различните сектори на земеделието и агробизнеса, ще имат възможност да дадат както представителите на властта, така и тези на браншовете, отговорни за недопускането на продоволствена криза.

Участниците в събитието са представители на бизнеса, изпълнителната и законодателната власт, евродепутати, български производители, преработватели, търговци.

Източник: Стандарт

Свързани публикации

Венцислав Върбанов, АЗПБ: Живеем в сложни и трудни времена и това изисква адекватни решения

Венцислав Върбанов, АЗПБ: Живеем в сложни и трудни времена и това изисква адекватни решения

Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ)  участва в ключова среща на земеделския бранш с европейския комисар по въпросите на земеделието и развитието на селските райони Януш Войчеховски, който бе на работно посещение в България. Представители на...

Асоциацията на земеделските производители в България на среща с европейския комисар по земеделие Януш Войчеховски

Асоциацията на земеделските производители в България на среща с европейския комисар по земеделие Януш Войчеховски

Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ) ще участва в ключова среща с европейския комисар по въпросите на земеделието и развитието на селските райони Януш Войчеховски, който е на работно посещение в България. Срещата ще се проведе с цел обсъждане на...