Живко Живков, АЗПБ: Десетата национална среща на земеделските производители създаде среда за важни дискусии и бързи решения

Публикувано на 28.03.2024

“Десетата юбилейна среща на земеделските производители, организирана от АЗПБ, протече при засилен интерес. Случиха се множество ползотворни дискусии и бе предоставена критично важна информация за всеки земеделски стопанин. Най-важното е, че вече имаме нагледни резултати от предложенията, които бяха направени по време на срещата”, заяви Живко Живков, изпълнителен директор на Асоциацията на земеделските производители в България в интервю за Агрозона.

В този контекст искам да благодаря на участниците в Десетата национална среща на земеделските производители, че допринесоха за осъществяването на една ползотворна дискусия за бъдещето на земеделието в България. Благодаря за перфектната организация, както на екипа на АЗПБ, така и на официалните лица, нашите гости и на хотела за чудесната обстановка.Искам лично да благодаря и за поредното участие в срещата на българският евродепутат Атидже-Алиева Вели, която с темата какво да очаква Европа след предстоящото присъединяване на нови държави към ЕС даде поредната заявка за съвестен политик в сектора, представляващ България пред Европа”, коментира Живков.

“Обръщам внимание и на новия подход, който приложихме по време на тазгодишното издание на Националната среща. Спонсорите на събитието, чрез своите презентации, не просто представяха продуктите си, но показаха как се реализират те и какво могат да очакват земеделците в утрешния ден. Получиха се интересни дискусии и съм изключително горд и щастлив от факта, че успяхме да извлечем по максимално ефективен и ползотворен начин информацията, представена от нашите спонсори”, допълни още той.

Поземлени отношения

“Председателят на АЗПБ, Венцислав Върбанов закри Десетата национална среща с надежда, че от нея ще има ефект и, че нещата, които бях споделени от участниците като коментари, идеи, критики и препоръки ще бъдат взети под внимание. Тази надежда бързо се увенча с успех. Благодарение на добрата комуникация по темата за поземлените отношения, която беше част от дневния ред на Десетата национална среща на земеделските производители в Казанлък, през вчерашния ден бяха приети на второ четене важни промени за всеки истински животновъд и земеделец. Това отново доказва, че гласът на земеделеца се чува точно на такива срещи като нашия мащабен форум, от което сме изключително удовлетворени. Скорошно, спешно и абсолютно разумно бяха приети изменения между първо и второ четене в Комисията и сме щастливи от добрата комуникация с председателя на Комисията по земеделие Десислава Танева, която своевременно успя да приложи предложенията, които излязоха от дискусията по време на Националната среща”, коментира Живков.

ДЗЕС, Зелената сделка, прием по мярката заради войната в Украйна

“По време на форума бе представена изключително важна информация по отношение на планираните дерогации и изменения по ДЗЕС 6, 7 и 8 през 2024 г. и предложението стопанствата до 10 ха  да не бъдат проверявани и санкционирани за неизпълнение на предварителните условия”, сподели още той.

“По отношение на Зелената сделка Снежана Благоева, пълномощен министър в Специалния комитет по селско стопанство в Постоянното представителство на България в Брюксел представи важна информация относно опростяването и смекчаване на изискванията по Зелената сделка, на фона на предстоящите европейските избори”, допълни Живков.

“На фона на настоящия прием по украинската мярка получихме важна информация от Дора Ненова, която посъветва  земеделските стопани, които вече са надвишили тавана от 280 000 евро по мярката, подадат заявление, макар да е нулево, тъй като ако има някаква промяна по отношение на регламента – увеличаването на тавана или удължаването на рамката, след това ще бъде много  трудно да се направят някакви плащания”, разкри още той.

“Активен фермер” и Кампания 2024

Теми, които бяха част от дневния ред на събитието и по които все още очакваме отговори са казусът за „активен фермер“ и началото на Кампания 2024 г., сподели той.

“Заради спорната дефиниция, през 2023 г. близо 800 фермери останаха без никакво подпомагане. Това, което разбрахме от Аделина Стоянова, директор на дирекция „Директни плащания“, МЗХ по време на Националната среща е, че комуникацията със службите на Европейската комисия все още продължава, планира се промяна в дефиницията и се окачва скоро казусът да бъде очонкателно разрешен”, коментира Живков.

“Забавянето на старта на Кампания 2024 е свързано с измененията по Стратегическия план, по които комуникацията със службите на ЕК все още продължава. През 2024 г. се предвиждат още нововъведения. Съществува идея да се включват определена група култури от мониторинга, като например зърнено-житни, а не отделна култура. За 2024 г. трябва да се знае, че преди да има ясна нормативна уредба, трудно ще можем да говорим за кампания, изпълнена в целостта й. По приема за украинската мярка се очаква около 50 000 стопани да подадат документи и информацията от експертите е, че докато не приключи това подаване няма как да стартира кампанията по директните плащания”, допълни още той.

“По време на Националната среща се чуха се много гласове и мнения на заинтересовани страни от различни сфери в работно-делова обстановка. Моето усещане от проведените диалози и представените теми по време на събитието е, че нередки случаи бизнесите изпреварват работата на администрацията. Това се потвърди и от гласа на залата, което по мое мнение може да бъде прието със смесени чувства и е повод за размисъл”, заключи изпълнителният директор на АЗПБ.

Източник: Агрозона

Свързани публикации

Венцислав Върбанов, АЗПБ: Живеем в сложни и трудни времена и това изисква адекватни решения

Венцислав Върбанов, АЗПБ: Живеем в сложни и трудни времена и това изисква адекватни решения

Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ)  участва в ключова среща на земеделския бранш с европейския комисар по въпросите на земеделието и развитието на селските райони Януш Войчеховски, който бе на работно посещение в България. Представители на...

Асоциацията на земеделските производители в България на среща с европейския комисар по земеделие Януш Войчеховски

Асоциацията на земеделските производители в България на среща с европейския комисар по земеделие Януш Войчеховски

Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ) ще участва в ключова среща с европейския комисар по въпросите на земеделието и развитието на селските райони Януш Войчеховски, който е на работно посещение в България. Срещата ще се проведе с цел обсъждане на...