Живко Живков, АЗПБ: Нормалността и диалогът се възвърнаха, запретваме ръкави за работа

Публикувано на 25.04.2024

Брюксел отказва освобождаване от данък печалба за физически лица до 100 хил.лв.

Нормалните взаимоотношения между администрацията и бранша бяха възстановени след провелата се вчера среща на премиера Димитър Главчев с представители на земеделския бранш. Показател за това бе присъствието на министъра на финансите, на премиера и неговите съветници Кирил Ананиев и Васил Грудев, екипите на МЗХ и ДФЗ. Това заяви в интервю за Агрозона Живко Живков, изпълнителен директор на Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ).

След направени разчети и промени по план сметката на ДФЗ и държавния бюджет на Република България, са осигурени близо 300 млн. лв. за изплащане на средства по мярката „Помощ в подкрепа на ликвидността на земеделски стопани за преодоляване на негативното икономическо въздействие на руската агресия срещу Украйна“ и “Помощ в подкрепа на ликвидността на земеделски стопани, производители на зърнени и маслодайни култури,  за преодоляване на негативното икономическо въздействие на руската агресия срещу Украйна”.

Средствата ще бъдат разпределени между 52 хил. подадени заявления, от които 51 хил. обработени и редовни. Важно е да се отбележи, че парите са разделени между зърнопроизводителите и чувствителните сектори, в това число животновъдство, оранжерийно производство, пчеларство и др., сподели изп. директор на АЗПБ.

Няма да има дефицит на средства, сподели финансовият министър, като нейната забележка бе по отношение на подписания меморандум без обезпечение и без правилно направени сметки.

“Бяха обсъдени много текущи и важни въпроси, свързани със забавянето на Кампанията по директните плащания. Както всички знаем, в пленарна зала вчера бе приет ЗИД на Закона за подпомагане на земеделските производители, с което се даде зелена светлина за стартиране на Кампания 2024. Получихме уверение от министър Тахов, че от днес ще бъдат качени за обнародване наредбите и всяка една  общинска служба може да чертае чертае парцелите в ИСАК.  В режим на готовност, без оправдания и прехвърляне на вина Кампанията стартира от днес”, разкри Живков.

“Не остана време да се обсъди индикативния график и забавените плащания плащанията по текущата Кампания, но отношението на министъра и на служителите на ДФЗ и администрацията му вдъхват увереност, че тя най-сетне запрята ръкави и започва да работи, за да навакса всичко изостанало”, допълни той.

Без освобождаване от данък печалба за физически лица до 100 хил.лв.

“Лошата новина, която научихме по време на срещата вчера е, че благодарение на “добрата” работа на Министерство на финансите и Министерство на земеделието в предходния кабинет, ЕК връща с отказ предложената нотификация за освобождаване от данък печалба на физически лица до 100 000 лв.”, сподели още Живков.

“Срещата на служебния премиер Димитър Главчев бе първата такава, откакто е встъпил в мандат. Получихме уверение, че това няма да е последната среща с представители на МФ, МЗХ, ДФЗ и екипа на премиера”, заключи той.

Свързани публикации

Венцислав Върбанов, АЗПБ: Живеем в сложни и трудни времена и това изисква адекватни решения

Венцислав Върбанов, АЗПБ: Живеем в сложни и трудни времена и това изисква адекватни решения

Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ)  участва в ключова среща на земеделския бранш с европейския комисар по въпросите на земеделието и развитието на селските райони Януш Войчеховски, който бе на работно посещение в България. Представители на...

Асоциацията на земеделските производители в България на среща с европейския комисар по земеделие Януш Войчеховски

Асоциацията на земеделските производители в България на среща с европейския комисар по земеделие Януш Войчеховски

Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ) ще участва в ключова среща с европейския комисар по въпросите на земеделието и развитието на селските райони Януш Войчеховски, който е на работно посещение в България. Срещата ще се проведе с цел обсъждане на...

Стартира първия климатичен одит на пилотна ферма по проект Climate Farm Demo

Стартира първия климатичен одит на пилотна ферма по проект Climate Farm Demo

Стартира първия климатичен одит на пилотна ферма по проект „Eвропейска мрежа от пилотни земеделски стопани, прилагащи и демонстриращи интелигенти решения от полза за климата за въглеродно неутрална Европа (Climate Farm Demo) по Програма Хоризонт Европа Съветниците по...