Живко Живков, АЗПБ: Стартираме диалог за нов Закон за арендата

Публикувано на 05.12.2023

Новият изпълнителен директор на АЗПБ настоява да спрем да се обединяваме, за да се разединяваме

„Да спрем да се обединяваме, за да се разединяваме“, ще бъде мотото на новия изпълнителен директор на Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ) Живко Живков, обяви той по време на пресконференция за представяне на новя състав на Управителния съвет на асоциацията. С достатъчно опит и стаж на различни позиции в земеделието, Живков е сред най-добрите експерти в сектора. „Нищо ново няма да направим, ще надградим, ще развием създаденото в асоциацията“, категоричен бе той. Приоритетите на новия изпълнителен директор на АЗПБ в краткосрочен план включват няколко основни точки. На първо място, е да се върнат младите хора в земеделието. „Те са най-ценният капитал“, коментира Живко Живков. Той отбеляза като важна цел е да бъде включена и науката в сектора, но най-важното е да подадем ръка към всички браншови организации, коментира още Живков. „Да спрем да се обединяваме, за да се разединяваме“, категоричен бе той. Сред приоритетите пред Живков е и привличането на още земеделски производители в редовете на асоциацията, където вече членуват около 2000 стопани.

Живко Живков обяви: „От днес стартираме диалог, събираме становища за подготвянето на нов Закон за арендата с всички организации, земеделски производители, държавни институции, за да защитим страните в тези отношения, да регламентираме начина на плащане и изплащането на рентите“, съобщи Живков. „Ако нямаме стабилни поземлени отношения, няма да има и стабилно земеделие“, допълни още изпълнителният директор на АЗПБ.

Венцислав Върбанов, председател на УС на АЗПБ допълни, че с подобен закон трябва да се създаде регулация на поземлените отношения. Според него с едногодишните договори, които действат сега, водят до нестабилност в сектора и ползвателят не може да защити проект или инвестиция пред институции или банка. „За да има стабилност в сектора, договорите трябва да са поне 5-годишни“, категоричен бе Върбанов.

По време на срещата бе представен и новият състав на Управителния съвет на асоциацията – Николай Димов, животновъд и зърнопроизводител, Цанко Цанев – животновъд, Иван Георгиев – земеделец, Мартин Драганов – земеделец.

Източник: Агрозона

Свързани публикации

Венцислав Върбанов, АЗПБ: Живеем в сложни и трудни времена и това изисква адекватни решения

Венцислав Върбанов, АЗПБ: Живеем в сложни и трудни времена и това изисква адекватни решения

Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ)  участва в ключова среща на земеделския бранш с европейския комисар по въпросите на земеделието и развитието на селските райони Януш Войчеховски, който бе на работно посещение в България. Представители на...

Асоциацията на земеделските производители в България на среща с европейския комисар по земеделие Януш Войчеховски

Асоциацията на земеделските производители в България на среща с европейския комисар по земеделие Януш Войчеховски

Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ) ще участва в ключова среща с европейския комисар по въпросите на земеделието и развитието на селските райони Януш Войчеховски, който е на работно посещение в България. Срещата ще се проведе с цел обсъждане на...