Институтът на ССА, АЗПБ и „Амитица“ започват сътрудничество

Публикувано на April 11, 2022

Институт по царевицата – Кнежа на Селскостопанска академия постави началото на ново публично частно партньорство. То е с Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ), с председател Венцислав Върбанов и фирма “Амитица” ООД – Кресна.

Целта е постигане на контакт освен с фермери и животновъди, също с преки потребители на пазара на хранителни продукти, както и разработване на програми и проекти за реализация на тези продукти. Фирма “Амитица” ООД   ще предостави препарати за растителна защита, които опазват популацията на медоносните пчели и здравето на почвата, щадят полезните насекоми и биоагенти, нямат резистентност, карантинен срок и остатъчни количества. Третирането против фитопатогени, телени червеи и сив царевичен хоботник е поверено на „Амитица“ ООД. Растителната защита, която искаме да проведем, е изцяло на биологична основа, съобщават от Института по царевицата в Кнежа.

“Планирали сме 200 дка царевица масов посев, засети с хибриди на Института, както и 200 дка в района на Долни Дъбник. Със съдействието на Венцислав Върбанов ще осъществим проект за производство на биологично чисти семена и зърно, получено от тях за промишлена преработка за грис и брашна. Тази година предстои признаване на два наши царевични хибриди от захарен тип, които ще включим в този проект в следващите години и ще достигнем до консервиране и предлагане на пазара на захарната царевица. Проектът е дългосрочен, поне за 5 години, тъй като препаратите са на биологична основа, 100% натурални и ефект от тях се постига по-плавно”, каза доц. д-р Наталия Петровска, директор на Института по царевицата.

“В последните няколко години успяхме да повишим пазарния си дял на хибридни семена, затвърдихме позициите си, като единствен Институт в България, създаващ български хибриди царевица. За съжаление нямаме пряк достъп до пазара на крайните ни продукти – грис, брашно, олио, консервирана захарна и пуклива царевица, и други производни. С идеята да предложим на пазара качествени и чисти храни се включихме в това партньорство. За нас е от голямо значение да стигнем до по-широк кръг потребители, защото хибридите ни са с високо качество на зърното, като хранителна стойност – протеин, мазнини, лизин, водоразтворими захари, а именно това се търси от крайния потребител. Първите резултати можем да очакваме едва на третата година и със сигурност ще постигнем целите си.

От научното заведение споделят още, че в чисто научно направление са си поставили за цел да намалят конвенционалните методи на производство, за сметка на биологични технологии, за да съхранят и обогатят почвите и да опазят биологичното разнообразие. „В Института имаме генбанка, която разполага с 2200 образци на местни сортове и популации, които използваме само като изходен материал засега. Тази генетична плазма е изключително ценна, тъй като притежава гени за студо- и сухоустойчивост, има отличен фитосанитарен профил и превъзходни хранително-вкусови качества. За съжаление те не са устойчиви на широко предлаганите в търговската мрежа химични пестициди. Сортове, популации, хибриди от такъв тип ще станат необходими в най-близко бъдеще. Още сега започна тяхното търсене и предпочитания пред чуждата селекция и вносни хранителни царевични производи.“, разказа още доц. Петровска.

 

Свързани публикации

АЗПБ празнува своя 18-и рожден ден

АЗПБ празнува своя 18-и рожден ден

Днес, 15 септември 2022 г., празнуваме 18 години от учредяването на АЗПБ. 18 години Дръзновени, Новатори и Успешни! 18 години отдадени на каузата за защита интересите на българските земеделски производители и тяхното устойчиво бъдеще. Постигнатите през годините...

АЗПБ и БАБХ  обсъдиха спешните мерки за контрол срещу разпространение на Инфлуенцата по птиците в България

АЗПБ и БАБХ обсъдиха спешните мерки за контрол срещу разпространение на Инфлуенцата по птиците в България

Ръководството на Асоциацията на земеделските производители (АЗПБ) и Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ)   обсъдиха редица текущи въпроси провокирани от разпространението на Инфлуенцата по птиците в България и необходимостта от допълнителни спешни...

Венцислав Върбанов: Очакваме проектът на Стратегически план да бъде доработен заедно със заинтересованите страни

Венцислав Върбанов: Очакваме проектът на Стратегически план да бъде доработен заедно със заинтересованите страни

Интервю на АГРОЗОНА  с Венцислав Върбанов, председател на УС на АЗПБ Господин Върбанов, приключи общественото обсъждане на Стратегическия план за развитие на земеделието, който ще определя до голяма степен развитието на българското селско стопанство до 2027 г. Каква е...