ПРОГРАМА Девета национална среща на земеделските производители

Публикувано на 31.01.2023

Новата реалност в земеделието във фокуса на Деветата Националната среща на земеделските производители

Най-очакваната агроконференция в България се завръща след 2-годишна пауза с богата програма и ще подложи на широк дебат актуалните теми и наболели въпроси от земеделския живот в страната и Европа.

Авторитетният форум ще се състои на 15-16 февруари 2023 г. на нова локация: Kings’ Valley Medical & Spa Hotel в Казанлъшки минерални бани.

ПРОГРАМА

Начало на събитието ще бъде дадено от министър Явор Гечев, а сред официални гости по традиция ще видим ръководството на Министерство на земеделието, Държавен фонд „Земеделие“, представители на Европейския парламент, Копа Коджека и други организации от земеделския бранш. Очакват ви още бизнес презентации на някои от най-големите агрокомпании в България. И през тази година генерален спонсор на Националната среща на земеделските производители отново ще бъде Агрополихим.

Зърнени пазари, въглеродни сертификати и въглеродно земеделие са сред основните теми на фокус

Деветото издание на форума, организиран от Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ) ще се проведе под мотото „Земеделие за поколенията в нова реалност“. Специален акцент ще бъде поставен върху проблемите свързани със зърнените пазари, като гост-лектори и присъстващи ще търсят решения за преодоляване на стреса в сектора.

„За пръв път в България ще представим новите възможности за добавяне на стойност към земеделското производство като въглеродни сертификати, методи за изваляване и агроволтаици. За тази цел сме поканили лектори от авторитетни европейски организации, които ще представят практически примери от ЕС относно възможностите за добавяне на доход и за иновативни методи за борба с изменението на климатаДосега у нас на практика нямаше информация по тези възможности“, сподели Венцислав Върбанов, председател на АЗПБ.

Всички актуални възможности за подпомагане на едно място

Завръщането на форума съвпада с началото на прилагането на новата ОСП 2023-2027, съдържаща много нови правила и възможности за сектора. Но основно внимание на срещата се очертава да привлече Кампания „Директни плащания 2023“ и инвестиционните мерки.

Деветата Национална среща на земеделските производители ще се проведе само две седмици преди старта на Кампанията по директни плащания 2023 и в този контекст конферентната програма ще предложи много теми, които да бъдат разяснени в детайл и обсъдени с експерти от държавната администрация. В момента има много неясноти относно Кампанията и вярвам, че нашето събитие ще изглади притесненията сред земеделската общност. Ще подложим на дебат новите изисквания за базовите екологични стандарти за подпомагане, дефиниция за Активен фермер, еко схемите и готовността на държавната администрация за новата система за мониторинг и контрол, която стартира тази година“, добавя г-н Върбанов.

По време на форума ще бъдат представени и възможностите за земеделските производители по Стратегическия план и Националния план за възстановяване и устойчивост.

Новите предизвикателства пред сектор Земеделие

Още в началото на конферентната програма специална презентация по темата за измененията в нормативната уредба на ЕС за нетно намаляване на емисиите на парникови газове с най-малко 55% до 2030 г ще изнесе Атидже Алиева- Вели, член на Комисията по земеделие на ЕП.

Друг важен акцент на земеделската среща е продоволствената сигурност и ефекта на кризите от последните 3 години – Ковид и войната в Украйна. Ще бъдат обсъдени и прогнозни сценарии за българското земеделие до 2027 г.

Специален панел, посветен на перспективите и предизвикателствата пред свиневъдството и птицевъдството у нас ще се проведе през втория конферентен ден и е организиран съвместно с браншовите организации от съответните сектори. Подложени на дебат ще бъдат теми като епизоотичната обстановка по отношение на АЧС и Птичия грип, смущения на националния пазар, нова схема хуманно отношение към животни и новите европейски изисквания.

Свързани публикации

Венцислав Върбанов: Няма министър досега, при който за 8 месеца да е имало 6 протеста

Венцислав Върбанов: Няма министър досега, при който за 8 месеца да е имало 6 протеста

Когато един министър влезе в министерството, отнема много време той първо да разбере какво се случва в това министерство, коментира Илия Проданов, председател на НАЗ „Не е имало случаи за последните 30 години в рамките на половин година да има толкова протести срещу...

21 февруари : Форум „Фермата: Агроиновации и тенденции“: Иновации и устойчиви практики в агробизнеса

21 февруари : Форум „Фермата: Агроиновации и тенденции“: Иновации и устойчиви практики в агробизнеса

АЗПБ е партньор на форума Земеделски форум „Фермата: Агроиновации и тенденции“ ще се проведе на 21 февруари 2024 г. в Международен панаир Пловдив. Събитието е организирано от сп. Enterprise и е част от съпътстващата програма на международно изложение АГРА 2024....

Десета национална среща на земеделските производители: 20 и 21 март 2024

Десета национална среща на земеделските производители: 20 и 21 март 2024

Десетото, юбилейно издание на Националната среща на земеделските производители ще се проведе на 20 и 21 март 2024 г. Това реши на свое заседание УС на АЗПБ. Десетата, юбилейна национална среща, посветена на 20-годишнина от основаването на АСОЦИАЦИЯ НА ЗЕМЕДЕЛСКИТЕ...