ПРОГРАМА Девета национална среща на земеделските производители

Публикувано на January 31, 2023

Новата реалност в земеделието във фокуса на Деветата Националната среща на земеделските производители

Най-очакваната агроконференция в България се завръща след 2-годишна пауза с богата програма и ще подложи на широк дебат актуалните теми и наболели въпроси от земеделския живот в страната и Европа.

Авторитетният форум ще се състои на 15-16 февруари 2023 г. на нова локация: Kings’ Valley Medical & Spa Hotel в Казанлъшки минерални бани.

ПРОГРАМА

Начало на събитието ще бъде дадено от министър Явор Гечев, а сред официални гости по традиция ще видим ръководството на Министерство на земеделието, Държавен фонд „Земеделие“, представители на Европейския парламент, Копа Коджека и други организации от земеделския бранш. Очакват ви още бизнес презентации на някои от най-големите агрокомпании в България. И през тази година генерален спонсор на Националната среща на земеделските производители отново ще бъде Агрополихим.

Зърнени пазари, въглеродни сертификати и въглеродно земеделие са сред основните теми на фокус

Деветото издание на форума, организиран от Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ) ще се проведе под мотото „Земеделие за поколенията в нова реалност“. Специален акцент ще бъде поставен върху проблемите свързани със зърнените пазари, като гост-лектори и присъстващи ще търсят решения за преодоляване на стреса в сектора.

„За пръв път в България ще представим новите възможности за добавяне на стойност към земеделското производство като въглеродни сертификати, методи за изваляване и агроволтаици. За тази цел сме поканили лектори от авторитетни европейски организации, които ще представят практически примери от ЕС относно възможностите за добавяне на доход и за иновативни методи за борба с изменението на климатаДосега у нас на практика нямаше информация по тези възможности“, сподели Венцислав Върбанов, председател на АЗПБ.

Всички актуални възможности за подпомагане на едно място

Завръщането на форума съвпада с началото на прилагането на новата ОСП 2023-2027, съдържаща много нови правила и възможности за сектора. Но основно внимание на срещата се очертава да привлече Кампания „Директни плащания 2023“ и инвестиционните мерки.

Деветата Национална среща на земеделските производители ще се проведе само две седмици преди старта на Кампанията по директни плащания 2023 и в този контекст конферентната програма ще предложи много теми, които да бъдат разяснени в детайл и обсъдени с експерти от държавната администрация. В момента има много неясноти относно Кампанията и вярвам, че нашето събитие ще изглади притесненията сред земеделската общност. Ще подложим на дебат новите изисквания за базовите екологични стандарти за подпомагане, дефиниция за Активен фермер, еко схемите и готовността на държавната администрация за новата система за мониторинг и контрол, която стартира тази година“, добавя г-н Върбанов.

По време на форума ще бъдат представени и възможностите за земеделските производители по Стратегическия план и Националния план за възстановяване и устойчивост.

Новите предизвикателства пред сектор Земеделие

Още в началото на конферентната програма специална презентация по темата за измененията в нормативната уредба на ЕС за нетно намаляване на емисиите на парникови газове с най-малко 55% до 2030 г ще изнесе Атидже Алиева- Вели, член на Комисията по земеделие на ЕП.

Друг важен акцент на земеделската среща е продоволствената сигурност и ефекта на кризите от последните 3 години – Ковид и войната в Украйна. Ще бъдат обсъдени и прогнозни сценарии за българското земеделие до 2027 г.

Специален панел, посветен на перспективите и предизвикателствата пред свиневъдството и птицевъдството у нас ще се проведе през втория конферентен ден и е организиран съвместно с браншовите организации от съответните сектори. Подложени на дебат ще бъдат теми като епизоотичната обстановка по отношение на АЧС и Птичия грип, смущения на националния пазар, нова схема хуманно отношение към животни и новите европейски изисквания.

Свързани публикации

„ДА! НА БЪЛГАРСКАТА ХРАНА“

„ДА! НА БЪЛГАРСКАТА ХРАНА“

Най-голямата национална кампания в подкрепа на българските производители, преработватели и търговци „ДА! НА БЪЛГАРСКАТА ХРАНА“, се провежда вече 17 години от медия „Стандарт“. Традиционния Великденски форум, ще се проведе на 29 март 2023 г. Целта на форума е да...

6 април: 5-и годишен форум “Отговорни производители”

6 април: 5-и годишен форум “Отговорни производители”

АЗПБ е партньор в петото издание на форум “Отговорни производители”, организиран от списание “Мениджър. За пета поредна година списание „Мениджър“ организира форум „Отговорни производители“, където водещи производители на храни и напитки, FMCG и Retail компании...

Таня Дъбнишка: Предложението за изравняване на субсидиите е добро, но на национално ниво можем да направим бързи решения за отпадне на данъчното им облагане

Таня Дъбнишка: Предложението за изравняване на субсидиите е добро, но на национално ниво можем да направим бързи решения за отпадне на данъчното им облагане

"Много е добре това, което предлага министър Гечев за изравняване на субсидиите, но ние на национално ниво можем да направим бързи решения, за да отпадне данъчното облагане на субсидиите, но трябва да имаме редовен парламент.", Таня Дъбнишка, АЗПБ. В края на...