Euro Grain Exchange 2024 събра представители на агроиндустрията от 32 държави, за да адресират ключовите предизвикателства пред бизнеса в региона на ЦИЕ, Балканите, Дунав и Черно море

Публикувано на 19.04.2024

 Второто издание на събитието EuroGrainExchange, на което АЗПБ е партньор, състояло се на 10-11 април в Радисън Блу хотел, Букурещ събра над 530 делегати от 332 компании и 32 страни, предоставяйки изключителни възможности за търговци, фермери, преработватели, финансисти и всички други, заети в този ключов за глобалната икономика сектор, с което събитието отново доказа водещата си роля в зърнобизнеса  на Балканите, Черно Море и ЦИЕ.

Участниците в най-голямата европейска пролетна зърнена борса се възползваха от впечатляващата програма, с 5 дискусионни панела с участието на 27 първокласни лектори. В 3 допълнителни ексклузивни дейности, част от Паралелната програма на събитието, делегатите научиха за правните аспекти на бизнеса, обогатиха знанията си за управлението на ценовия риск и посетиха пристанище Констанца – европейският зърнен хъб. В допълнение, 20 компании от най-различни звена на веригата на доставки изложиха своите иновативни решения и продукти пред посетителите.

Уникалното съчетание от теми в програмата предостави изчерпателна представа за състоянието на зърнената индустрия, като наблегна на продоволствената сигурност, пренасочването на зърнените потоци, рентабилността през следващите години, регулациите, както и ключовата роля на логистичните центрове като пристанище Констанца. Участниците придобиха безценни знания и иновативни идеи за търговията със зърно, подчертавайки ролята на събитието като платформа за сътрудничество, усъвършенстване и развитие.

За нас е привилегия да работим усилено и предоставим платформа за устойчив обмен на знания и стратегически прозрения, насърчаващи успеха на зърнената индустрия.“ каза Петър Димитров, организатор на събитието.

Впечатляващ старт на дискусиите даде първият панел на тема Централна и Източна Европа, Балканите и Черно море – разрушаване на мостове или възможност за изграждане на сътрудничества. Участниците – топ експерти от шест европейски държави – Сърбия, България, Германия, Румъния, Украйна и Унгария, обсъдиха връщането към нормалността в търговия със зърно в региона и повторното свързване на дунавските страни към Констанца, докато Украйна пренасочва транспорта към големите морски пристанища. Бяха обсъдени предизвикателствата и възможностите като възстановяване на бизнеса с коустъри и новите пазари на пшеница в Западна Африка.

Ролята на Балканите и Черно Море за световната продоволствена сигурност нараства през последните години. Дунавският регион възвръща своята важност и се свързва отново към международните зърнени пазари“ – изтъкна Петър Димитров, Основател и старши брокер в Agricore България.

Програмата продължи с един от най-важните дискусионни панели на тема Фундаменти на икономиката или гледане в кристалната топка. Панелът подчерта значението на Черноморския регион като определящ фактор на цените, глобалните тенденции и преформатиране на потоците, както и макро заплахите, свързани с икономика, валути, фондове и крипто валути. Водещите анализатори Ирина Озип от АПК Информ, Украйна и д-р Рори Деверел от Фрайърс репортс/Блек Сило, Ирландия, заедно с модератора на панела, Петър Димитров, анализираха фундаменталните фактори и очертаха рамката за бъдещото развитие на индустрията. Те се обединиха около важността да избираме правилно източниците си на информация, особено сега, когато сме във военна икономика и година на избори.

Визионерите в маслодайния сектор откриха втория ден на събитието с дискусия на тема Маслодайни култури, масла и шротове на ръба на свръхпредлагане и свръхрегулации. Андрей Соломон от Експур, Румъния модерира дискусията, като наблегна на регулациите на ЕС и емисиите на парникови газове и подчерта стъпките са плавен преход към устойчивост. Бъдещите тенденции в производството на масла и мазнини за храна и гориво с акцент върху пазарите в Испания, Турция, Пошла и Хърватия също бяха обсъдени в детайли.

Преход от маслодайни култури към зърно направи Тодор Стойков от БАТЗФ, който модерира следващия панел озаглавен Търсенето, което спаси сезона: Северна Африка, Турция, Италия и Гърция. Лекторите изложиха предизвикателствата пред Северно Африканските купувачи, нагласите в Гърция и Италия, както и новите пазари за черноморското зърно в Азия. Беше акцентирано и върху налагането на мита върху руския внос в ЕС като възможност за местните фермери.

В последния дискусионен панел на 11 април озаглавен Предизвикателства и волатилност във веригата на доставки – навла, торове, сървей, правни аспекти, бе обсъдена веригата на доставки и нейното значение за доходността в следващите пет години. Макар да имаше някои противоположни гледни точки, панелистите се съгласиха, че 2024 ще е година на намаляващи маржове за всички участници във веригата на доставки – от полето до рафтовете, и трябва заедно да се намерят решения за плавен преход към устойчивост в сектора.

Всички дискусионни панели поднесоха изключителна възможност да се задълбочим във възможностите на нашата индустрия да устои на тези бурни пазарни реалности“ каза Петър Димитров, Основател и старши брокер в Agricore. „Благодарни сме на нашите  панелисти, спонсори, изложители, партньори и посетители за тяхната активна ангажираност и ценен принос, които допринесоха за успеха на събитието.

Второто издание на Euro Grain Exchange 2024 приключи с ентусиазирана обратна връзка и положителни отзиви от всички участници и успешно постигна своите цели за споделяне на знания, обмен на визии и иновативни идеи за бъдещето на зърнения бизнес. Очакваме с нетърпение да чуем за новите успехи за вашия бизнес, вдъхновени от споделените прозрения, практически решения и партньорства.

За повече информация, снимки и каталог от събитието, посетете официалния уебсайт на събитието.

Видео акценти от събитието: ТУК

Свързани публикации

Венцислав Върбанов, АЗПБ: Живеем в сложни и трудни времена и това изисква адекватни решения

Венцислав Върбанов, АЗПБ: Живеем в сложни и трудни времена и това изисква адекватни решения

Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ)  участва в ключова среща на земеделския бранш с европейския комисар по въпросите на земеделието и развитието на селските райони Януш Войчеховски, който бе на работно посещение в България. Представители на...

Асоциацията на земеделските производители в България на среща с европейския комисар по земеделие Януш Войчеховски

Асоциацията на земеделските производители в България на среща с европейския комисар по земеделие Януш Войчеховски

Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ) ще участва в ключова среща с европейския комисар по въпросите на земеделието и развитието на селските райони Януш Войчеховски, който е на работно посещение в България. Срещата ще се проведе с цел обсъждане на...

Стартира първия климатичен одит на пилотна ферма по проект Climate Farm Demo

Стартира първия климатичен одит на пилотна ферма по проект Climate Farm Demo

Стартира първия климатичен одит на пилотна ферма по проект „Eвропейска мрежа от пилотни земеделски стопани, прилагащи и демонстриращи интелигенти решения от полза за климата за въглеродно неутрална Европа (Climate Farm Demo) по Програма Хоризонт Европа Съветниците по...