Земеделските производители се обявиха срещу продажбата на държавни земи

Публикувано на 30.11.2023

Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ) се обяви против предложението за продажба на 20% от държавният земеделски фонд.

Това коментира за Радио Варна новият изпълнителен директор – Живко Живков, който е бивш директор на Държавен фонд „Земеделие” (ДФЗ). Според него още със старта на своята работа Управителният съвет на асоциацията се заема със сериозни предизвикателства като скандалното предложение на Министерството на финансите за продажба на 20% или 700 хил. дка. от държавния поземлен фонд чрез поименни компенсационни бонове. „АЗПБ застава твърдо против подобни посегателства срещу българската земеделска земя. Очакваме реакция и точен коментар на министър Вътев по темата, както и позицията на Министерството на земеделието.

Това е тема, по която дори не бива да се разсъждава, а камо ли да се вкарва в проект, категоричен в Живков.  Ресурсът на държавния поземлен фонд е силно ограничен и лимитиран във времето и той е безценен за българския народ. Земеделската земя е национално богатство. Тя не е капитал, тя не е актив, тя е национално богатство, подчерта той.
И още.Най-големите директни плащания в селското стопанство у нас, чийто таван е 300 хил. евро, получават в най-голяма степен производители на зърно у нас. В същото време, според статистиката, броят на малките земеделски стопанства, които основно специализират в дребно зеленчукопроизводство и животновъдство намалява.

Според материал на Дойче веле от март 2023 г., България от нетен износител на зеленчуци и плодове се е превърнала в нетен вносител през последните 15 години (медиата се позовава на статистики на Българска стопанска камара), а близо 80 на сто от консумираните у нас зеленчуци не са произведени в страната.

Една от причините за това е дисбаланса в структурата на земеделското ни стопанство – произвеждаме много повече зърно, отколкото зеленчуци и плодове. Има ли възможност да се промени структурата на земеделието ни?

Източник: bnr.bg

Свързани публикации

Венцислав Върбанов, АЗПБ: Живеем в сложни и трудни времена и това изисква адекватни решения

Венцислав Върбанов, АЗПБ: Живеем в сложни и трудни времена и това изисква адекватни решения

Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ)  участва в ключова среща на земеделския бранш с европейския комисар по въпросите на земеделието и развитието на селските райони Януш Войчеховски, който бе на работно посещение в България. Представители на...

Асоциацията на земеделските производители в България на среща с европейския комисар по земеделие Януш Войчеховски

Асоциацията на земеделските производители в България на среща с европейския комисар по земеделие Януш Войчеховски

Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ) ще участва в ключова среща с европейския комисар по въпросите на земеделието и развитието на селските райони Януш Войчеховски, който е на работно посещение в България. Срещата ще се проведе с цел обсъждане на...