Решението за таваните ще бъде политическо, необходима е общоевропейска рамка за горната граница на плащанията в земеделието

Публикувано на 31.10.2018

Горната граница на плащанията трябва да бъде определена след добър анализ

Владимир Уручев

Необходимо е да има е единна общоевропейска рамка за таваните на плащанията в селското стопанство. Това коментира днес евродепутатът Владимир Уручев по време на заключителната пресконференция на членове на Европейския парламент от Комисията по земеделие и развитие на селските райони. Засега няма анализ на очакваното въздействие от скалата на таваните на директните плащания, но Европейската комисия вече работи по него, стана ясно още от думите му. Евродепутатът припомни, че има разногласия и на европейско ниво не само за таваните на плащания, но и за различните политики в селското стопанство в страните-членки. „Когато има такива разногласия в целия Европейски съюз, то решението, особено за таваните ще бъде политическо и ще се вземе на най-високо ниво. Рано е да се каже какво ще бъде решението, дебатите започват сега“, каза още българският представител в земеделската комисия на ЕП.

Обратен ефект: Таваните може да отблъснат някои хора от земеделието

„Горната граница на плащанията трябва да бъде определена на базата на добър анализ, за да няма изкривяване. Таванът трябва да ограничи некоректните кандидати за субсидии да навлязат в селското стопанство.“, е мнението на Владимир Уручев. По време на срещите с представителите на различни браншови организации е станало ясно, че има разлика между тях по въпроса за таваните.

„Част от тях настояват да има задължителен таван и той да бъде колкото се може по-нисък, но от друга страна са големите производители и не можем да имаме нищо против тях. Затова някой от браншовите организации, както и колеги в Европейския парламент смятат, че тези тавани трябва да бъдат обосновани. Да бъдат базирани на добър анализ и да няма изкривяване. За да не окаже, че таванът ограничава желанието въобще някой да навлиза в селското стопанство. Ако ограничиш някого на 60 хил. евро, той ще отиде някъде, където ще спечели 600 хиляди. Не е полкова прост въпросът за таваните, но да не стане така, че да ограничим въобще развитието.“, предупреди евродепутатът.

Шекерски: Трябва да сме много предпазливи по отношение на таваните

Адам Шекерски и Момчил Неков

Темата за таваните е много важна и за България и според председателят на Комисията по земеделие и развитие на селските райони в европейския парламент Адам Шекерски. „Аз лично също съм от бивша социалистическа държава и знам как функционираше преди селското стопанство в нашия регион на базата на селскостопански кооперативи. Трябва да сме много предпазливи по отношение на таваните, защото трябва да помислим и за работещите в тези стопанства.“, каза той.

Според него също трябва да се постигне равновесие в цялата система. „Големите стопанства, с голям обем на продукцията имат по-нисък обем на разходите. Ако преустановим директните плащания към тези производители, те вече няма да са конкурентоспособни, не бива да забравяме и това. Трябва да сме внимателни, не искаме да навредим на големите стопанства. Те също постигат добри резултати.“, предупреди Шекерски, който е избран за евродепутат от Полша.

Висококачествени продукти с потенциал, който трябва да се използва – това са видели европейските депутати по време на първото посещение на делегация от комисията по земеделие, откакто страната ни членува в ЕС. Това стана ясно от думите на евродепутатът Момчил Неков. Той настоява в България да има публичен дебат по бъдещето на Общата селскостопанска политика. Момчил Неков отново настоя да има директни плащания за опрашване, както и мерки против концентрацията на земя. По общо по седем точки българският евродепутат има предложения, свързани с родното земеделие.

По-рано тази седмица, по време на срещата между евродепутатите от Комисията по земеделие и представителите на браншовите организация от българското земеделие, Асоциацията на земеделските производители в България (AЗПБ) се обърна към членовете на ЕП с предложения за бъдещата ОСП след 2020 г. От асоциацията предлагат страните членки сами да определят детайлно дефинициите за млад фермер и за истински фермер съобразно своята структура и демография, предложи АЗПБ. Асоциацията подкрепя идеята таваните на директните плащания да бъдат доброволни за държавите членки (ДЧ) и в тях да бъде включена единствено базовата схема като СЕПП. Според АЗПБ страните членки също така сами трябва да определят методиката за приспадането на разходите за труд, работна ръка и осигуровки при прилагане на таваните.
„Ако ДЧ реши да прилага таваните на плащанията, нека сама да определи как да използва генерираните средствата. Считаме, че насочването, което ЕК предлага по отношение на преразпределителното плащане, не е адекватно за всички ДЧ. През настоящия програмен период страната ни за първи път приложи схемата. Считаме, че в бъдеще трябва да се оцени до колко и в каква степен си струва да бъде засилен акцентът върху нея. Освен това Комисията предлага насочване на средствата от големи към средни или малки фермери, а няма определения за тях. Смятаме, че всяка страна трябва да се обоснове за какво приоритетно е решила да използва средствата, генерирани по схемата, разбира се в съответствие с целите на политиката.“, настояват още от АЗПБ.

 

Източник: Агрозона

Свързани публикации

Венцислав Върбанов, АЗПБ: Живеем в сложни и трудни времена и това изисква адекватни решения

Венцислав Върбанов, АЗПБ: Живеем в сложни и трудни времена и това изисква адекватни решения

Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ)  участва в ключова среща на земеделския бранш с европейския комисар по въпросите на земеделието и развитието на селските райони Януш Войчеховски, който бе на работно посещение в България. Представители на...

Асоциацията на земеделските производители в България на среща с европейския комисар по земеделие Януш Войчеховски

Асоциацията на земеделските производители в България на среща с европейския комисар по земеделие Януш Войчеховски

Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ) ще участва в ключова среща с европейския комисар по въпросите на земеделието и развитието на селските райони Януш Войчеховски, който е на работно посещение в България. Срещата ще се проведе с цел обсъждане на...